En vårdnadstvist innebär att vårdnaden om ett barn läggs fram inför rätten. Men det är inte alltid två väntade parter eller det slut som parterna väntar sig.
I den klassiska vårdnadstvisten är det två föräldrar, vårdnadshavare, som strider om att få ensam vårdnad om sitt gemensamma barn. Eller så kan det vara en av föräldrarna som bestämt sig för att den vill ha ensam vårdnad om barnet, fastän den andra tycker att samarbetet fungerar bra.
Men det finns även andra konstellationer där det är någon utomstående som vill träda in och få vårdnaden om ett barn. Som morföräldrar efter att modern har gått bort, eller en faster som inte tycker att föräldrarna tar hand om barnen på ett korrekt sätt. Men det kan även vara någon som inte ens har något släktskap med barnet som träder in och vill ta över vårdnaden.
Domslut i en vårdnadstvist
På precis samma sätt som det kan finnas olika parter i en vårdnadstvist så kan det även bli flera olika avslut på samma tvist. Vid en vårdnadstvist kan den parten som inte har valt att starta en tvist få vårdnaden. Eller så kan rätten komma fram till ett resultat där båda vårdnadshavarna fråntas vårdnaden.
Men det finns även avslut som är betydligt mindre dramatiska. Som där parterna under rättegångens gång når ett samförstånd och bestämmer sig för att fortsätta vårdnaden tillsammans. Eller där det inte ens går så långt som till en rättegång innan parterna plötsligt når ett gemensamt beslut.
Andra inlägg
- Läsglasögon med solskydd: Ett smart val för bokälskare och solbadare
- Vårdnadstvist – då ska du ta hjälp av en familjerättsadvokat i Stockholm
- Safariresa till Afrika för ett spännande liv
- Linjemålning löser parkeringsbråken i bostadsrättsföreningar
- Allt för den kräsne bilägaren
- Skrotbilshantering: Så här gör du för att skrota din bil
- Det behövs vid ansökan om arbetstillstånd
- Bilförsäljning i Stockholm behöver inte vara särskilt svårt
- Hjälp med trädfällning och andra trädtjänster i Stockholm
- Konstis – ökad tillgänglighet och prisvärt alternativ